Nyheter

NYHETSBREV SEPTEMBER 2022

Sommaren har tagit slut och vi hoppas nu på en skön september så att vi en sista gång kan ta en tur med båten. Sen väntar upptagningen som Ålstens Marinteknik gör åt oss medlemmar.

Upptagning
I mitten av september börjar ÅMT med sitt stora arbete att torrsätta våra båtar. Som vanligt kontaktas Marika och Benny på ÅMT för aktuell upptagningsdag (medlemmen behöver ej närvara vid upptagningen). De nås på tel.08-26 69 68 eller på mail service@alstensmarinteknik.se. Läs mer om hur upptagningen går till på hemsidan, på anslagstavlan på Grindstugan eller det mail som skickats ut till varvsliggare. Glöm inte att innan upptagning överlämna alla nycklar som behövs för att låsa upp och förflytta båten från hamnplatsen till upptagningsrampen.

Trailer och trailerbåt
Innan upptagningen kan starta måste varvsplanen vara iordningställd och fri från trailers och annat som hindrar ÅMT:s arbete. Därför är det viktigt att ni som har trailerplats eller trailerbåt på varvsplan avlägsnar dessa från varvet senast 15/9. En avgift för flytt efter detta datum kan tillkomma för de som ej tagit hand om sin trailer eller trailerbåt. För att hjälpa er att komma ihåg detta kommer vi dessutom skicka ett mail till er.

Mastkranen
Platsen vid mastkranen är i första hand till för båtar som mastar av eller mastar på. Ibland är det många som vill göra detta och därför är det viktigt att man ligger på platsen under så kort tid som möjligt, och alltid någon på plats. Se till att segel och bom och allt runt omkring är nedtaget så det bara är nedtagning av själva masten som ska göras vid mastkranen. En hjälpande hand är ofta uppskattad vid dessa ibland tunga och komplicerade lyft.

Stölder
Vi har blivit uppmärksammade på att ett flertal stölder av växelhus och drev skett i närområdet. Detta har gjorts även på båtar i sjön, och då under vattnet. Därför uppmanar vi er att göra vad som kan göras för att minimera stölder av detta slag nu när båtar och motorer kommer upp på land och blir ännu mer lättillgängliga.

Kö till hamn- och varvsplats
Vi har många som står i kö för hamn- och/eller varvsplats. Vi vill att denna kö skall vara så aktuell och korrekt som möjligt så att vårt arbete med platstilldelning går smidigt. Av den anledningen kommer vi i höst skicka ut ett mail till de som står i kön med en uppmaning om att kontrollera och uppdatera sin köplats. I mailet kommer mer information om detta.

Rätt båt på rätt plats
Vi har i augusti kontrollerat huruvida rätt båt ligger på rätt plats. Varje hamnplats har en båt registrerad för hamnplatsen och det är av största vikt att det stämmer. Anledningarna är flera men framför allt måste vi ha kontroll på ägare/medlem, båtbotten och att den är försäkrad. Allt detta behövs i händelse av olycka eller annat. Det är av den anledningen viktigt att om du byter båt, men nyttjar samma hamnplats, meddelar om detta båtbytet. Det är dessutom ett ansvar gentemot alla de som väntar på hamnplats att det inte sker ”andrahandsuthyrning” eller annat av hamnplatser.

Vi kommer fortsättningsvis genomföra dessa kontroller löpande då vi vid detta tillfälle uppmärksammade ett antal ”felaktigheter” som nu ska följas upp.

Ordförande har ordet
Nu är vi inne i september och båtsäsongen börjar nå sitt slut. Efter att ha varit ute med båten i tre månader kan jag konstatera att båtsäsongen många gånger är betydligt kortare än man tror. I Kalmar är båtmacken endast bemannad i juli. Många sommarrestauranger öppnar inte förrän tidigast midsommarveckan. De svenska båtarna lyste med sin frånvaro före midsommar. Det är alltså otroligt lugnt och skönt i både naturhamnar och gästhamnar. Vi har gått till flera ställen vi aldrig går till i juli och vi haft många trevliga möten med tyskar, danskar och holländare. Jag kan verkligen rekommendera att ibland ge sig ut på sjön när det inte är överfullt. Något annat jag insåg när vår kyl slutade fungera är att det går fort att glömma hur båtlivet och båtarna har förändrats. Jag har seglat hela mitt liv. Från 1961 till 1996 hade ingen av de båtar jag varit ute med kyl. Det som användes var en hink i kölsvinet. En del av er tror att jag skämtar när jag säger att det funkade på seglingar under fyra veckor. Det var planering och konserver som gällde. Några av er undrar hur hon kunde få ner en hink i kölsvinet. Även båtarnas konstruktion har ändrats. I vinter blir det alltså byte av kompressor.

Tänk på att läsa den information som finns på hemsidan och i nyhetsbrev gällande upptagning.

Ta en fin båttur när höstvädret tillåter och dröm om kommande båtsäsong.  

Med vänlig hälsning

Styrelsen

Ålstens Båtsällskap

NYHETSBREV JUNI 2022

Så äntligen var sjösättningarna klara och sommaren kom med sol och värme. Ordförande passade då på att segla iväg på en längre tur med målet att komma ned till Tyskland för att sen återvända till Ålsten i slutet av augusti. Men innan semestrarna sätter igång så har vi lite information till er medlemmar.

Bryggfest 6 juni
Nu efter två års uppehåll kunde vi äntligen återuppta traditionen med en stor bryggfest för alla medlemmar den 6 juni, en fest som verkligen blev mycket uppskattad. Magnus Skoog planerade och förberedde under våren och med bra väder, goda medhjälpare, bra underhållning och glada medlemmar så blev det hela till en fantastisk kväll på bryggan framför mastskjulet. Garpes i Nockeby och ICA Bromma Blocks hjälpte till med leveranser av mat och Wille Crafoord med bandmedlemmar stod för musik så att dansen pågick till sent på kvällen.

Seglarskola
När detta skrivs pågår årets seglarskola för fullt. Ett tjugotal barn i åldrarna åtta år och uppåt lär sig segla och hantera båtar av fem utbildade ledare. Seglarförbundet har certifierat verksamheten och man följer deras utbildningsplaner under veckan.

Kansliet
I samband med pandemin tvingades även vi att tänka om med vårt arbetssätt. Vi digitaliserade många saker och fann vartefter att det arbetssättet fungerade mycket bra, ibland bättre. Behovet av att ha någon på kansliet för att uträtta arbete på plats minskade dramatiskt och vi beslutade därför att inte ha någon regelbunden bemanning där och ingen fast telefon. För er medlemmar betyder det att kontakt med kansliet eller styrelsen numera i första hand sker via mail till info@alstensbs.nu. Den bevakas i ett rullande schema av styrelsen. I brådskande fall finns kontaktuppgifter till någon i styrelsen på hemsidan under Styrelse och valnämnd. Svarstiden på mail kan tyvärr vara lite längre under semestertider.

Tappströmsbron och Södertäljeslussen avstängd vissa tider
Farleden i Tappström är avlyst för all sjötrafik från 27 juni till 3 juli 2022 mellan kl. 07:00 och kl. 19:00. Även arbeten i Södertälje gör att det är begränsad framkomlighet där 8-10 juli. Läs mer om detta på hemsidan Aktuellt just nu.

Mina sidor avstängt v 33-34
Det administrativa systemet BAS som vi använder kommer att uppdateras v 33-34 (15-28/8). Av den anledningen kommer även Mina sidor vara avstängt under denna period. Det innebär också att vi inte har tillgång till alla de uppgifter som finns i systemet och därför får vi svårt att svara på en del frågor som ni medlemmar kan ha under denna period. Vi behöver likaså sätta oss in i det nya systemet och även det kan ge längre svarstider till er medlemmar.

Nattvakt
För alla er som har hamnplats tipsar vi om att passa på och boka din nattvakt nu under den ljusa delen av sommaren. Det är en uppgift som gagnar alla hamnliggare och minskar risken föl stölder och skadegörelse i hamnen och i våra båtar.

Arbetsplikt
Den 28 juni kommer vi genomföra ett pass med arbetsplikt . Varvet behöver städas nu när det är tomt en del andra uppgifter behöver utföras. Gå in på Mina sidor och anmäl dig.

Bastun stängd 19-29 juli
Vi behöver göra lite underhållsarbeten på bastun, målning bl.a. Detta kommer ske under ”lågsäsong” under tiden 19-29 juli.

Nu önskar vi samtliga medlemmar med eller utan båt en fantastisk sommar.   

Med vänlig hälsning

Styrelsen

Ålstens Båtsällskap

NYHETSBREV MAJ 2022

Sjösättningen är i skrivande stund inte helt klar men snart kommer hamnplan vara klar för årets Bryggfest 6 juni.

Bryggfest 6 juni
Nu känner vi att det är återigen möjligt att träffas i större skaror, dock med fortsatt försiktighet, och därför öppnar vi grindarna den 6 juni klockan 18:00. Du bjuds på en välkomstdrink med lite tilltugg och sedan en lätt buffé men tag med egen dryck.Till skillnad från tidigare år vill vi att du anmäler dig till festen på hemsidan (Verksamheter-Bryggfest 6 juni). Festen fortsätter med levande musik och dans samt mycket bryggsnack.

Seglarskola
Vi kommer i år att arrangera en seglarskola mellan den 19 – 23 juni. Det är ett dagläger mellan kl 9:00 och 16:00 för barn åtta år och uppåt och kostar 2.500 kr och i det ingår även ett medlemskap i ÅBS för 2022. Vissa är nybörjare och andra har kanske varit med på läger i Ålstenshamnen, andra läger eller seglat med föräldrar tidigare. Seglingen anpassas efter vädret och deltagarnas förmåga och vi kommer segla Optimist. Grundläggande simfärdigheter (200 m) är ett krav. Samma dag vi öppnade för anmälan var samtliga platser fyllda. Glädjande för de som hann men tråkigt för andra då det uppenbarligen är många fler som önskat att delta.

Bastun
Bastun har trots badavrådan använts flitigt i vinter. Nu blir det ännu bättre när temperaturen i både luft och vatten sakta stiger. Kom ihåg att avboka om du inte nyttjar en bokad tid. Framför allt helger är bastun välbesökt. Bokning sker i Gula Huset och där finns boknings- och ordningsreglar. Bastun startar ca en timme innan passet börjar, så när du kommer ner är det varmt och skönt redan. Du hittar mer information om bastun på hemsidan.

Nattvakt
För alla er som har hamnplats tipsar vi om att passa på och boka din nattvakt nu under den ljusa delen av sommaren. Det är en uppgift som gagnar alla hamnliggare och minskar risken föl stölder och skadegörelse i hamnen och i våra båtar.

Trailer och trailerbåtar
Ni som har trailerplats eller trailerbåt kan åter ha dem på anvisade platser på varvet under tiden 1 juni .– 15 september. Önskar du sådan plats kan du ansöka om detta på Mina sidor. I dagsläget finns inga lediga platser då antalet är starkt begränsat.

Dunkar med färgad vätska
Vid Miljöförvaltningens inspektion i april påpekades att dunkar som används som tyngder till vintertäckning endast får innehålla vatten, ingenting annat Vi har därför lovat att informera samtliga varvsliggare om detta och påtala att detta nu gäller för hela varvet fr.o.m. upptagningen i höst. Har du dunkar med annan vätska se till att tömma dem i avsedda kärl i miljöstationen eller på annat ställe. Det fungerar bra med bara vatten så länge man inte fyller dunkarna fullt. Vattnet måste kunna expandera när det fryser.

Soptunnan
Soptunnan vid Grindstugan är avsedd till hushållssopor för er medlemmar, när ni t.ex kommer hem från en båttur, och för ÅMT. Vi har inte hämtning av grovsopor så därför måste du ta hand om allt annat själv på samma sätt som hemma och lämna till återvinningen eller liknande.

Lägg framför allt inte i sopor så att locket inte kan stängas. En överfull soptunna lockar till sig fåglar och diverse skadedjur som ingen av oss önskar ha på området.

Diverse ”pekpinnar” och råd

  • Bad i hamnbassängen är inte tillåtet och det gäller särskilt vid inloppet mellan pontonen och 400-bryggan (där scouterna har båtar). Ser ni badare där, framför allt ungdomar, så upplys dem om detta. Det är för deras egen säkerhet för det är svårt för båtförare att se badande, framför allt där det inte förväntas. Detsamma gäller vid bad från Pontonens utsida.
  • De räddningsstegar som finns på Pontonen är räddningsstegar och inte avsedda som badstegar. Det finns kättingar och vattenledningar som lätt skadar/skadas vid annan användning. Läckagen i våras orsakades bl.a. av detta. Mitt på Pontonen finns nu en räddningsstege monterad på en Y-bom. Det är en test som vi gör för att se om det är ett bra alternativ på insidan av Pontonen.
  • Kolla dina förtöjningar och fendrar med jämna mellanrum så varken din egen eller grannens båt riskerar att bli skadad.
  • Ser du någon som förtöjt på utsidan av Pontonen så avråd dem från detta. Pontonen är inte avsedd för detta och svall från passerande riskerar framför allt att skada båten mycket illa.
  • Utanför hamnen är det max 12 knop. Kör gärna långsammare så svallen är små och inte kommer in i hamnbassängen och sliter på förtöjningar och bryggor.

Ordförande har ordet
Jag brukar skriva om att visa varandra hänsyn på sjön. Det gäller även i hamnen. Vi använder sunt förnuft, visar varandra hänsyn, erbjuder hjälp om det behövs och har en hövlig ton mot varandra. Nedan följer några exempel på det.

Den brygga som ligger i anslutning till telferkranen kallas utrustningsbryggan. Den ska användas till tillfällig kortare förtöjning i samband med på- och avmastning, i- och urlastning och liknande. Den ska inte användas till annan förtöjning. Är det inte så mycket som ska lyftas in i båten finns det kärror att använda för att köra till sin hamnplats.

Hamnbassängen vid mastkranen ska bara användas av den som använder mastkranen. Det ska gå att spänna ut båten med linor över till andra sidan. Det går inte om det ligger en båt där. Dessutom är det direkt olämpligt att ligga där när annan mastar av eller på. Det kan hända och har hänt att en mast slår runt på grund av fel tyngdpunkt vid lyftet.

Den som ska masta på ska inte lägga sig vid mastkranen förrän masten är klar för påmastning. Det kan finnas annan båt som kan använda mastkranen under tiden, kanske bara för att korrigera vindex eller andra snabba arbeten. Den som ska masta av behöver inte ligga vid mastkranen för att ta av segel, bom mm. På helgerna kan det vara många som vill ha tillgång till mastkranen. Ett tips är att välja en eftermiddag eller kväll en vardag i stället. Nu på våren är det ljust länge.

Det är nästan alltid något som blir fel vid påmastning. Jag ställde frågan till maken om han var säker på att masten stod i rätt hack i mastfoten. Jadå blev svaret. När vanten var på plats och lyftslingen bortplockad hittades ett foto i mobilen som visade något annat. Genom att slacka fullt på alla vant kunde vi lyfta tillräckligt mycket för att byta hack.

Nu önskar jag samtliga medlemmar med eller utan båt en fantastisk sommar.   

Med vänlig hälsning
Styrelsen
Ålstens Båtsällskap

NYHETSBREV APRIL 2022

När detta skrivs har det åter snöat och kylan håller i sig. Vi alla hoppas dock att detta nu är sista gången och att värme och sol dominerar väderleken framöver.

alstensbs.nu → alstensbs.com
Som många av er säkert märkt så har vi i vinter haft problem med vår hemsida. Vi har därför beslutat att omgående övergå till alstensbs.com som skall vara en stabilare och bättre adress. Den gamla lever vidare men kommer fasas ut så småningom. Detta berör inte vår mail utan den är fortsatt oförändrad info@alstensbs.nu!

Årsmöte 24 mars
På årsmötet samlades drygt 20 medlemmar. Det var ett ovanligt lågt deltagande vilket kanske kan förklaras av en viktig fotbollsmatch samma kväll samt platsen för årsmötet. Nästa år hoppas vi att en pandemi eller annat inte sätter käppar i hjulet utan att vi i god tid kan planera och hitta en lokal i vår närhet. Årsmötet är en av de få tillfällen du som medlem ges möjlighet att påverka vår verksamhet så den blir ännu bättre. Protokoll från årsmötet kommer att finnas som ett dokument på Mina sidor.

Sjösättning
Sjösättningen fick p.g.a. kallt väder med sen islossning en trög start, men är nu igång som planerat. Ha koll på sjösättningsdatum för den sektion där din båt ligger. Det finns information på anslagstavlan vid grindstugan och på hemsidan om tider för sjösättning/sektion. Båten ska vara klar måndagen den vecka som anges. Häng en fender i fören när båten är klar för sjösättning. Du kan även maila eller sms:a ÅMT när ni är klara för sjösättning. Tänk även på att inte ställa bilen i vägen för sjösättningsarbetet.

Nya y-bommar
Vi har i vinter ersatt några hamnplatser som har pålar med nya y-bommar. Det är 5 platser på 200-bryggan som nu blivit 4, lite rymligare platser och med y-bommar. Pålarna kommer tas bort så snart vädret tillåter.

Miljöinspektion
Vi har haft inspektion av Stockholms Stads miljöförvaltning. Den föranledde inga anmärkningar eller synpunkter på vår verksamhet. Däremot noterade de att ett flertal båtägare har dunkar med blåfärgad vätska för att hålla täckningen på plats, vilket enligt Stockholms Stads miljöregler inte är tillåtet. Sådana behållare får endast innehålla vatten. Fyll inte fullt på hösten så finns utrymme för expansion när vattnet fryser.

Märketiketter
Varje båt/objekt i klubben skall vara märkt med en etikett, placerad väl synlig från bryggan, med information om ägare, båttyp samt hamn- och/eller varvsplatsnummer. För de som har båt på varvet ombesörjer ÅMT att etiketten sätts på plats vid sjösättningen. Övriga får etiketten hemskickad per post och får själv sätta på den på båten. Etiketten underlättar identifieringen av ägaren vid eventuell akut händelse och vid kontroller av att rätt båt ligger på rätt plats.

6 juni-firande
Äntligen kan vi se fram emot att återuppta den gamla fina traditionen att tillsammans fira nationaldagen i vår hamn. Vi är i planeringsstadiet och ser gärna att några frivilliga utanför styrelsen kan hjälpa till med planering och genomförande (klassas som arbetsplikt). Skicka ett mail till info@alstensbs.nu

ÅBS på Instagram
Vi har öppnat ett instagramkonto för ÅBS som heter alstensbs. Där publicerar vi bilder och händelser från hamn och varv som kan vara av intresse för er medlemmar. Meningen är att det ska vara lite mer dagsaktuellt än hemsidan.

Stölder på varvet
Vi hade i vintras ett inbrott via staketet mot ängen och resultatet blev, vad vi känner till idag, tre stulna motorer och skadegörelse på både båtar och staket. Vi i styrelsen har olika tankar och idéer om hur vi som båtklubb kan försvåra och förhindra något liknande. Som enskild båtägare finns naturligtvis alltid möjligheten att ta bort stöldbegärligt gods vintertid, men å andra sidan kan det vara mycket besvärligt. För att skydda sig mot motorstölder har vi av medlemmar och andra klubbar fått höra positiva erfarenheter av spårsändare i motorerna, särskilt de man monterat in själv på en plats som ingen annan känner till.

Tips, råd och”pekpinnar”
– Släng rätt sak på rätt plats. Läs på skyltarna i miljörummet vad som ska läggas i respektive kärl.
– Ta bort skräp och annat från platsen där din båt stått under vintern.
– Se till att det finns förtöjningslinor på båten eller på hamnplatsen.
– Täckningsmaterial kan du förvara i båtskjulets fack 1 och 2 (räknat från varvsgrinden).

Ordförande har ordet
Det började så bra men vädret kan vi inte bestämma över. Isen la sig igen i hamnen och det blev för kallt för en del rustningsarbete. Hur irriterande det än kan vara är det lite befriande att inte kunna bestämma allt. Det brukar vara likadant på sommaren. Midsommarfirande iförd regnställ under en presenning. En trist väntan på att en kuling ska gå och lägga sig som vi säger på min båt. Ibland stämmer dock allt och det blir helt fantastiskt.

Jag har laddat för trist väder. Röda Korset säljer tio pocketböcker för en krona. Dessutom hittade jag nya upplagor av Trivial Pursuit och Geni nästan gratis. Vi gillar frågespel ombord. Ett väldigt annorlunda kortspel jag kan tipsa om är Dominion.    

Närmast väntar förhoppningsvis sköna kaffe- och lunchpauser i solen vid mastskjulet. 

Med vänlig hälsning

Styrelsen

Ålstens Båtsällskap

NYHETSBREV FEBRUARI 2022

Båtsäsongen med båten i vattnet närmar sig sakta men säkert och så snart värmen börjar stiga så kommer alltfler att vara nere på varvsområdet och arbeta, men även ta sig en stärkande paus i solen på bänken utmed mastskjulet.

Årets faktura
Nu har vi mailat ut årets medlemsfaktura med alla de avgifter och avdrag vi har uppgifter om. Kontrollera att det är korrekt och kontakta oss snarast om du har frågor och funderingar om det. För varvsliggare så notera att 2022-23 års varvsavgifter är med, så har du för avsikt att inte nyttja varvet nästa säsong så säg gärna till redan nu. Ålstens Marinteknik AB, som inte är en del av ÅBS, fakturerar separat sjösättnings- och upptagningskostnader när detta sker.

Årsmöte 24 mars
Vi hade planerat att genomföra årsmötet den 24 mars på samma sätt som förra året,d.v.s. digitalt via Zoom. När nu restriktionerna lättat så vill vi helst återgå till fysiska möten. Vi tycker det är mer givande, trevligare och bättre för både medlemmen och oss. Letandet efter ledig och lämplig lokal har därför startat. Mer information om hur årsmötet genomförs kommer i kallelsen till årsmötet .

Rensning av båtskjulet
I båtskjulets fack 1 och 2 kommer vi rensa ur så det är tomt inför sommarförvarimgen av täckningsmaterial. Har du saker kvar där så se till att ta bort det därifrån snarast om du vill behålla det. Allt kvarvarande i skjulet kommer kastas vid nästa arbetstillfälle

Bastun
Användandet av bastun överträffar allas våra förväntningar. Vi har nu i vinter haft många och flitiga bastubadare. Har du bokat den men av någon anledning inte kommer använda den så glöm inte att boka av. Det finns många som vill basta.

Rena Mälaren
Rena Mälaren är en ideell förening som utför dykningar minst en gång i veckan för att få bort gifter från Mälaren/Östersjön, samt att väcka opinion så att folk inte fortsätter att slänga sina sopor i vår vackra och ömtåliga vattenmiljö. Du kan själv delta och hjälpa till vid de dykningar som genomförs. Mer information finns på http://www.renamalaren.com

Vi är därför tacksamma för att Rena Mälaren i samarbete med Rotary Stockholm Västerled i november genomförde dykningar i vår hamn för att rensa den från skrot och gifter. Totalt bärgade 6 dykare och 30 volontärer 500 kg batterier, 500 kg bildäck och 500 kg metallskrot. Se mer här:

ÅBS Radioseglare
När ni varit på Ålstensvarvet eller promenerat på bryggorna har ni nog ofta sett små eleganta segelbåtar pilande fram mellan bryggorna. Då är det Ålstens radioseglare som tränar eller tävlar med sina radiostyrda segelbåtar. De båtar som vi använder är entypsbåtar. De styrs via handhållna batteridrivna sändare och mottagare i båtarna. Med dem kan man påverka roder och skotning. Storleken på segel och rigg är också lika men man använder olika riggar beroende på vindstyrka. Det innebär att alla seglar med samma förutsättningar. Seglens trimning och förmåga att utnyttja vindens och vågornas skiftningar är avgörande för hur man lyckas på tävlingar. Tävlingarna sker i regel på kryss-länsbanor med en startlinje i mitten, ett kryssmärke och ett länsmärke. Antalet varv på banan bestäms av hur mycket det blåser. I regel går varje race snabbt. Det innebär att man under en dag kan segla 10 race. Tävlingar anordnas både lokalt mellan olika klubbar i Sverige och internationellt.

I höstas fick vi som radioseglar möjlighet att disponera sjöscouternas gamla lokal, en röd ombyggd byggarbetarvagn. Avsikten är att vi ska förvara båtar och övrig utrustning där. Lokalen var i behov av omfattande renovering. Det har vi gjort under hösten och i början av 2022. Vi räknar med invigning och inflyttning i vår. Då anordnar vi: Öppet Hus. Där kan alla som vill provsegla båtar. Mer information om olika båttyper hittar du på https://srss.se/
Göran Uggla och Olle Malmgren

Navigationsutbildningar
I dagsläget genomför vi inga utbildningar i egen regi men vi kan istället rekommendera Svenska Seglarförbundet som har flera olika utbildningar att välja på i väntan på den kommande båtsäsongen https://utbildning.sisuidrottsbocker.se/segling/utbildning/ eller Svenska Båtunionen som har information och länkar till navigationsutbildningar https://batunionen.se/utbildning/batlivsutbildningar/

Anser du att du har tillräckliga kunskaper och bara vill göra ett förarintygsprov så finns möjligheten att göra detta på distans. Provet går till på samma sätt som ett fysiskt prov, med skillnaden att deltagarna sitter hemma och läser och svarar på frågorna i ett dokument på datorn samtidigt som de är uppkopplade med webbkamera i ett videosamtal. Proven mailas sedan in och rättas, resultat fås inom några dagar. Det går bra att boka både enskilt och i grupp, distansprov genomförs varje måndag kl 19.00 hela vintern & våren. Provet kostar en standardavgift på 625kr per person. I så fall ska du kontakta Tobias Karlsson på TO:BI Logistics AB med ett mail till tobias.karlsson@tobilogistics.se

Från maj 2022 krävs förarbevis för vattenskoter. Tar man ett förarintyg innan den 30/4 2022 går det att lösa in mot det nya vattenskoterkortet fram till den 30/4 2023. Det viktiga är alltså att få godkänt på provet senast den 30/4 i år.

Tips, råd och”pekpinnar”
– Kolla din täckning lite då och då, framför allt nu efter vinterstormarna.
– Titta på fakturan från ÅMT när din båt är planerad för sjösättning.
– Det finns många förtöjningslinor kvar på bryggorna. Där mår de inte bra.
– Endast underhållsladdning av batterier får vara inkopplat i eluttaget när du lämnar båten.

Ordförande har ordet
I början av januari brann ett antal upplagda båtar i Limhamn. Vi hade själva en brand för cirka 15 år sedan. Det var då två större segelbåtar som blev totalförstörda och ett antal fler fick olika allvarliga skador. Det hade kunnat bli betydligt mycket värre. Min båt låg bakom en av de totalförstörda. Den klarade sig med en smält lanterna på pulpit. Vi måste göra allt vi kan för att inte brand ska uppstå. Koppla inte in olika elektriska apparater utan kontinuerlig uppsikt. Ta därför gärna hem bränsledunkar, gasolflaskor och liknande. Lås fast stegarna så att oinbjudna besökare inte kan ta sig upp i båtarna.

Tomten var snäll. Han tyckte att vi skulle ersätta 25 år gamla papperskort till nya. Varför byta kanske någon undrar, grynnorna ligger väl kvar på samma ställe. Oftast går det bra även om prickarna har ändrats. Det är däremot inte kul att komma utifrån havet i dålig sikt eller dåligt väder och leta prickar som inte stämmer med verkligheten. Ibland kan till och med farleden ha dragits om. Jodå vi har en plotter också. En god vän som är sjökapten hamnade dock i ett otäckt åskväder utanför Sydamerikas kust. Det mesta av elektroniken slogs ut och man fick återgå till det gamla sättet att navigera för en stund. Kan det hända ett nytt fartyg kan det säkert hända en fritidsbåt med äldre utrustning och i vissa fall egenhändigt dragen el. Dessutom tycker jag att papperskorten är lättare att få en överblick på.

Nu tycker jag att vi alla håller tummarna för att det blir en alldeles lagom varm, lagom blåsig och alldeles underbar sommar.

Med vänlig hälsning

Styrelsen

Ålstens Båtsällskap